11 AYIN SULTANI ; RAMAZAN

                                   
   - ORUÇ VE RAMAZAN -


       11 Ayın Sultanı Ramazana veda ettiğimiz bu günlerde İslamda ve diğer dinlerde '' Oruç '' ibadetini incelemeye ve faydalarını öğrenmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum ...
     Birçok dinde var olan oruç ibadeti kelime kökü itibari ile farsça olan oruç kelimesi Kuran da '' SAVM '' olarak geçmektedir. İslamın beş şartından biridir.Diğer dinlerde kısmi ( bazı besinleri yiyip bazılarını yememek ) olarak tutulabilen oruç İslam dininde hastalık ve belli başlı durumlar haricinde ( kadınların hayız durumu gibi ) senenin her günü yapılabilen bir ibadettir. İslamiyete göre 3 aylar'da ( Recep - Şaban ) tutulması sünnet ( Peygamberin Hz.Muhammed (s.a.v ) yaptığı ve yapılmasını istediği davranışlar bütünü ) Ramazan ayında ise tutulması farzdır ( Allah'ın emrettiği kesin hüküm ) Sabah ezanı ( imsak ) ile başlayıp , Akşam ezanı ( iftar ) ile biten bu süreç içerisinde dilini , bedenini tüm yiyecek ve içeceklerden aynı zamanda yalan , gıybet , dedikodu , iftira , cinsel ilişiki vb. uzak tutman gereken dönemdir. Bu sayede Müslümanlar kendilerini yoksul ,muhtaç kimselerle empati kurmaya , onların halinden anlamaya bedenini ve ruhunu terbiye edip arındırmaya teşvik eder. Ayrıca Ramazan ayında Müslümanların kutsal kitabı Kuran-ı Kerim indirilmiştir ve bu yüzden ayrı bir öneme haizdir.

                       HADİSLERDE ORUÇ VE RAMAZAN 


Mübarek Ramazan ayına kavuştunuz.Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı . Bu ayda sema ( cennet ) kapıları açılır , Cehnnem kapıları ise kapanır , ve şeytanların azgınları bağlanır . ( nesai 5 )




Her şeyin bir zekatı vardır. Bedenin zekatı da oruçtur .. Oruç sabrın yarısıdır .   ( İbn Mace , sıyam 44 ) 



Kim Allaha inanarak ve karşılığını Allahtan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır . ( Buhari , İman , 28 )




Nice oruçlu vardır ki onun orucu sadece açlık ( ve susuzluktur ) . Nice ibadete kalkan vardır ki onun bu kalkışı sadece uykusuzluktur.
 ( İbn mace , siyam , 21 )












Bir çok Araştırmacıya göre Oruç sağlığımız açısından etkili ve uygulanması gereken bir yöntemdir.Yüce Allah yaptığımız tüm ibadetleri kabul eylesin Ramazan bayramımız mübarek olsun ..






Yorumlar