Dostoyevski'nin Bilinmeyen Yönleri


BORÇLAR İÇİNDE BİR HAYAT  DÜNYAYA ARMAĞAN BİR EDEBİYAT 
'' DOSTOYEVSKİ'NİN BİLİNMEYEN YÖNLERİ ''
BAŞLIKLI MAKALEMİZE HOŞGELDİNİZ ..



RUSYA
Dostoyevski



B ir çok Edebiyatçı ve yazar farklı ve enteresan özellikleri ile tanınıyor . Edebiyatımızdan örnek vermek gerekirse Necip Fazıl gençliğinde Kumarbaz bir Deha Dostoyevski ' ye örnek verebileceğimiz en güzel örnek pek tabi ki . Amacım edebiyatta zirveyi görmüş bu isimleri karalamak veya kötülemek değil sadece gerçekten inanmış ve başarıyı kafasına koymuş yazar adaylarının , hayattan tecrübe almış ve başarıya erişmiş insanları görmeleri ve örnek almaları . ( Konu dışı da olsa
Mimar Sinan ilk eserini yaptığında 44 yaşında idi )


Sizlere burada Fyodor Dostoyevski 'nin hayatını uzun uzun anlatmayacağım . Ancak daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi ilk okuduğum yazar olması ( Suç ve Ceza ) benim gözümde Dostoyevski'yi ayrı bir yere taşıyor. Çocukluğunu ve gençliğini sarhoş bir baba ve hasta bir annenin yanında geçiren yazar , İlk kitabını yayınladığında
( İnsancıklar ) beklediği başarıyı sağlayamadı umudu kırıldı ve üstüne devlet aleyhine bir suça karıştığı için tutuklandı ve 1 yıl hapis yattı.Kurşuna dizilmek üzere iken affedildi ve Sibirya'ya sürgüne gönderildi . Buradan kurtulduktan sonra en büyük eserlerini hayatının son 20 yılında yazdı.Ve Rus edebiyatının en önemli üç yazarından birisi oldu .
( Puşkin,Tolstoy,Dostoyevski )


Yazının başlığına takılan insanlar olabilir önemli olan bu büyük yazarların neler çektiğini , ne tür zorluklardan geçtiğini ve kendi ülkesinin sosyal ve siyasal problemlerini ne kadar derinlikli ve titiz incelediğini bizlere tüm çıplaklığı ile gösteriyor..




DOSTOYEVSKİ NEDEN OKUNMALI ? 





  Kitaplarının bir çoğunda hastalıklı insanlar gözlemlemek mümkündür . Bu karakterlerin çoğu sıradan ve basit insanlardır . Ancak Dostoyevski bu karakterlerin duygu durumlarına ve psikolojilerine çok ciddi bir perspektif kazandırır ..



Suç ve Ceza , Karamazov Kardeşler , Kumarbaz gibi kitapları psikolojinin pik noktasıdır . Suçluluğu , kaygıyı ve sevgisizliği en iyi betimleyen yazarlardan biri , belki de birincisidir Dostoyevski ..







( Aralarda Dostoyevski hakkında daha detaylı bilgi alabileceğiniz Youtube videoları mevcuttur . ) 


Bir çok büyük yazarın istediği biri , okuyucularının romanla bütünleşmesini ve karakterlerle bağ kurmasını o da istiyordu . Ancak Dostoyevski bunu aşarak kitaplarındaki hırsızlara ve katillere bile sevgi ve saygı duyabilen bir okur kitlesine sahip oldu ..





Yorumlar