Büyük Şair Ahmet Haşim Hakkında


HEPİMİZİN TANIMASI BİLMESİ GEREKEN BÜYÜK ŞAİR VE YAZAR 
'' BÜYÜK ŞAİR AHMET HAŞİM KİMDİR ? '' 


AHMET HAŞİM KİMDİR ?
BÜYÜK ŞAİR AHMET HAŞİM KİMDİR ?

'' ÇOĞUMUZU EDEBİYAT DERSLERİNDE ZORLAYAN , TÜRK ŞİİR VE EDEBİYAT DÜNYASINDA ÖNEMLİ BİR YERİ OLAN BÜYÜK ŞAİR AHMET HAŞİM KİMDİR ? ''





      O zamanlar Osmanlı vatanı olan ve bir çok alim yetiştiren Bağdat şehrinin belki de Cumhuriyet Türkiye'sine yani bizlere kazandırdığı son büyük şair AHMET HAŞİM ..


 1887 yılında dünyaya gelen Haşim, hem anne tarafından hem baba tarafından köklü bir aileye mensuptu. Çok genç yaşında iken annesini kaybetmesi onu ve şiirlerini derinden etkiledi. Özellikle şiirlerinde ki Sonbahar betimlemesi onun '' Hazan Şairi '' olarak anılmasına yol açtı. Hatta Döneminin başka büyük şairlerinden bir tanesi olan
Peyami Safa onun için ; Hiçbir şairin ve yazarın , sarı rengi onun gibi melankolik bir şekilde harmanlayarak , otların bile seslerini içimize nakşedecek kadar güzel bir şekilde yansıtamadığını söyler . Babasının memuriyet hayatı dolayısıyla devamlı dolaşmak zorunda kalan şair , bazı rivayetlere göre İstanbul'a geldiğinde tek kelime Türkçe bilmiyormuş. Ve bu dil konusu hayatı boyunca hep başına dert olmuş iki konudan biridir ( diğeri kafa yapısının büyüklüğü ) ..


 Arap aksanı ile Türkçe konuştuğu için arkadaşları ve çevresi tarafından dalga geçilmiş ve
Arap Şair olarak anılmıştır. Mekteb-i Sultani'ye geldiği zaman ( Bugünkü Galatasaray Lisesi ) Edebiyatla uzaktan yakından alakası olmayan biri iken okumaya başladığı kitaplarla edebiyata yakınlaşır , yakınlaştıkça da yeni yeni arkadaşlar edinir. Pek tabi ki bir çok Şairin çıkış noktası olan Galatasaray Lisesi ( Tevfik Fikret gibi ) onun en büyük şanslarından bir tanesi. Hocası Ahmet Hikmet Müftüoğlu'ndan etkilenen şair bir dersinden çıktıktan sonra hocası için ben hayatımda böyle fikirler görmedim diyecek kadar etkilenmiştir..


 Şair
Sembolizmin Türk Edebiyatındaki öncülerinden bir tanesidir . Benim ilgimi çeken nokta bir başka büyük şairlerimizden olan Yahya Kemal ile yaşadıkları polemiklerdir . Birbirlerini aslında beğenmelerine rağmen dedikodu ve fitne her sahada olduğu gibi edebiyat çevresinde de yaygın olduğu içindir muhtemelen , birbirleri hakkında ağır yazılar yazıyorlar. Pek tabi ki bunlar edebiyatımızın nezih ve duygu yüklü cilveleri ..


Biz dönelim Şairimize.. 
 Haşim  bence çok küçük yaşta annesini kaybetmenin verdiği psikoloji nedeniyle hiç evlenememiş , gönül ilişkileri edebiyat dünyasındaki başarılarının aksine başarısız olmuştur. İki defa nişanlılıktan dönmüş , gerek kendisini çirkin bulması gerek bilemediğimiz başka sebeplerle noktayı hep kendisi koymuştur. Biraz aksi biraz da huysuz olan şair doktorlarını da dinlemeyerek uyması gereken bir çok öneriye uymamış , boğazına düşkünlüğü ile bilinen ezeli dostu ve rakibi  Yahya Kemal gibi boğazına düşkün olarak sağlığını ikinci plana atmıştır. Ve bu durum kendisini çok hasta etmiş ve 46 yaşında daha hayatının baharında iken ölmesine yol açmıştır. Şairin ilk eseri
'' Leyal-i Aşkım '' dan sonra bir çok deneme , gezi yazısı ve şiirleri yayınlanmıştır . Sizler için en iyi şiir ve yazılarını derledim .. 



- AHMET HAŞİM ŞİİRLERİ -






- MERDİVEN ŞİİRİ -

Ağır ağır çıkacaksın bu Merdivenlerden
Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak
Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak
Sular sarardı yüzün perde perde solmakta
Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta
Eğilmiş arza kanar muttasıl kanar güller
Duru alev gibi dallarda kanlı bülbüller
Sular mı yandı neden tunca benziyor mermer
Bu bir lisan-ı Hafidir ki ruha dolmakta 
Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta ..





- MUKADDİME ŞİİRİ -

Zannetme ki ne güldür , ne de lale ,
Ateş doludur , tutma yanarsın ,
Karşında şu gülgün piyale ...

İçmişti Fuzuli bu alevden ,
Düşmüştü bu iksir ile Mecnun 
Şi'rin sana anlattığı hale ...

Yanmakta bu sagardan içenler ,
Doldurmuş onunçün şeb-i aşkı , 
Baştan başa efgan ile nale ...

Ateş doludur tutma yanarsın , 
Karşında şu gülgün piyale ...







- AHMET HAŞİM ESERLERİ -

BİZE GÖRE
BİZE GÖRE


Günümüz Türkçesi ile Can Yayınları tarafından çıkan kitap Gurabane-i Laklakan , Bize göre ve Frankfurt Seyehatnamesi eserlerini birleştirerek muhteşem bir işe imza attı. Yazarın bazı görüşleri sizde tartışmalı bir görüş izlenimi bıraksa da Deneme türünün ülkemizdeki ilk örneklerinden olan bu kitabın günümüz Türkçesi ile basımını internet'te en uygun satan site  BKM KİTAP tır. Buraya tıklayarak alabilirsiniz Keyifli Okumalar ..




BÜYÜK ŞAİR AHMET HAŞİM KİMDİR ? ADLI YAZIMIN SONUNA GELDİK OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER DİĞER YAZILARIMA DA BAKMANIZI TAVSİYE EDERİM ..

Yorumlar