Cübbeli Ahmet Hoca - Mahmud Esad Coşan ve Yetiştikleri Tasavvuf Eserleri


  '' ÇAĞDAŞ TÜRK İSLAM MUTASAVVIFLARI VE ESERLERİ '' KONUSUNU BUGÜNKÜ KONUMUZA AYIRDIK ..

çağdaş türk islam mutasavvıfları ve eserleri
RESAİLİ AHMEDİYYE


Cübbeli Ahmet Hocanın Kitaplarına erişebilmek için Arifan Kitabevi


       


ZAMANIN ALİMLERİ 



      Günümüze kadar pek çok İslam bilgini, Müçtehid , Müceddid gelip geçmiştir. Çağdaş Türk İslam Mutasavvıfları ve Eserleri 1 adlı yazımızda Türk İslam geleneğinden gelen hepsi birer tarikat önderi olan mutasavvıflardan en bilinenleri ;

  Hoca Ahmed Yesevi ( Divan-ı Hikmet ) , Hacı Bayram-ı Veli , Hacı Bektaş-ı Veli , Akşemsettin ( Makamat-ı Evliye , Makamat-ı Hayat ) , Yunus Emre ( Risaletü'n Nushiye ) gibi büyük Türk İslam mutasavvıflarıdır. ( Ayrıca Mevlana Celaleddin Rumi 'de Büyük bir İslam Mutasavvıfıdır ancak Türk olmadığı için buraya koymadık )

Öncelikle kavramları daha iyi anlayabilmemiz için bazı tanımları bilmemiz gerekiyor . Bunlar Müçtehid ve Müceddid . Müctehid ; Açıkça bildirilmemiş olan bilgileri de anlayıp , yorumlayabilen derin alimlerdir. Müceddid ise ; Hadis-i Şerif ile sabit olarak her yüzyılda bir gelen , güncel olayların nasıl tatbik edileceğini anlatan kimselerdir. Konumuzun başlığında da mevcut olan Mutasavvıf ise ; Tasavvuf ehli kimse için söylenen sözdür. 

Günümüzde Müctehid yoktur. Ancak Hadis-i Şerif ile de sabit olarak Müceddid kıyamete kadar süren bir kavram . Bir çok İslam ülkesinde kendisini müceddid ilan eden ya da takipçileri tarafından bu tanımlama ile anılan kimseler vardır. Ülkemizde en bilineni , İstanbul Fatih semtinde İsmailağa Cemaatinin lideri : Mahmut Ustaosmanoğlu'dur.



ismailağa
Mahmut Ustaosmanoğlu

Ahmet Mahmut Ünlü
Cübbeli Ahmet Hoca


Ustaosmanoğlu'nun Bugüne kadar yayınlanmış eserlerinden bazıları şunlardır ; Ruhul Furkan Tefsiri , Umre Sohbetleri , Efendi Babam buyurdu ki , İrşadül Müridin , Tembihat .

Ustaosmanoğlu yetiştirdiği bir çok hafız ve alim ile bir çok vakıf , dernek gibi faaliyetlere devam   etmektedir. Yetiştirdiği hocalar arasında en tanınanı Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'dür. Kendisinin medyada derin ses getiren söylemleri zaman zaman gündeme gelmiştir. Ancak bunların dışında yazdığı '' Resail-i Ahmediyye '' ismini verdiği külliyatı ile önemli eserler kaleme almış ve bir çok dindarın tebrik ve takdirini kazanmıştır. Bunlardan bazıları ;  İtikad Risalesi , Tasavvuf Risalesi , Abdest Risalesi , Oruç Risalesi , Korunmuş Sır , Beşairul Hayrat , İman - İslam İlmihali gibi yüzlerce eser kaleme almıştır ..






iskenderpaşa
Mehmed Zahit Kotku
iskenderpaşa
Mahmud Esad Coşan

İstanbul'un bir diğer büyük Cemaatlerinden olan İskenderpaşa Cemaati bu güne kadar bir çok siyasetçi çıkarması ile ünlenmiş bir cemaattir. Bunlardan en önemlileri rahmetli Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Rahmetli Başbakan Necmettin Erbakan'dır. Günümüzde Saadet Partisi Genel Başkanlığı yapan Temel Karamollaoğlu'da bu cemaatin üyesidir . Bu siyasiler dışında İskenderpaşa Cemaati büyük alimlerde yetiştirmiştir . En bilineni İlahiyat Profesörü olan 2001 yılında vefat eden Mahmud Esad Coşan Hoca'dır. Bazı eserleri şunlardır ; Hazineden Pırıltılar , Tefsir Sohbetleri .




Prof. Mahmud Esad Coşan Hocanın kitaplarına erişebilmek için ; Selam kt


ÇAĞDAŞ TÜRK İSLAM MUTASAVVIFLARI VE ESERLERİ 1 BAŞLIKLI YAZIMIZIN İLK BÖLÜMÜ BURADA SONA ERİYOR ..

Yorumlar