J.K Rowling'in Unutulmaz Kitabı ' Harry Potter ' Çalıntı mı ?


 J.K ROWLİNG VE UNUTULMAZ KİTABI 
'' HARRY POTTER ''



HARRY POTTER SERİSİ
- J.K ROWLİNG - 



'' HARRY POTTER SERİSİ BAŞLIKLI YAZIMDA SİZLER İÇİN ÇOCUKLUĞUMUZUN EN ÇOK SES GETİREN BİR KAÇ SERİ KİTAP VE FİLMLERİNDEN BİRİ OLAN HARRY POTTER HAKKINDA FİKİRLERİMİ DERLEDİM. ''









      İ ngiliz yazar J.K.Rowling tarafından yazılan fantastik roman serisinin ilk kitabı Felsefe Taşı 1997 yılında yayınlanmıştır. Ardından ; Sırlar Odası , Azkaban Tutsağı , Ateş Kadehi , Zümrüdüanka Yoldaşlığı , Melez Prens , Ölüm Yadigarları ve son çıkan kitap Lanetli Çocuk gibi devam kitaplarıyla Amerika başta olmak üzere tüm Dünyada satış rekorları kırmıştır.

Kitapların konusu hepinizin malumu olduğu üzere Harry Potter adlı genç bir büyücünün hayatını ve maceralarını anlatmaktadır. Filmleri kadar meşhur olmasa da kitapları da okunmaya kesinlikle değer .






 Bu tarz kitapların sinema uyarlaması versiyonlarında  benim en dikkatimi çeken konu bu denli etkili olmuş ve genç neslin rol modeli olmuş bu tip sanal kahramanların ( örümcek adam , demir adam , kurt adam v.b ) topluma ve özellikle Türk toplumuna ne gibi faydaları veya zararları olduğu sorunsalı . Türk tiyatrosunun ve dizi ve film sektörünün gençlere rol model olacak kahramanlar yetiştirmesi gerekirken toplumu bunalıma sokan çeşitli bilgisiz ve sıkıcı türlere gerek yok bence umarım doğru adımlar atılarak kendi kahramanlarımızı yaratırız.





Hepinizin bildiği gibi Pokemon ülkemizde Ferhat Ağırbaş isimli genç '' ben pokemonum ''  diyerek kendisini camdan atmış ve Çizgi film yayından kaldırılmıştı . Bu gibi örnekleri çok gördüğümüz toplumumuzda, mafyatik dizilerin , evlilik programlarının  şiddet , cinsel içerik ve gerçek dışı dizi ve filmlerin ne büyük etki yarattığı ortadadır.


Susmayan bir kadın J.K ROWLİNG !!

Kitabın yazarı özellikle seri tamamlandıktan sonra gerek kendi internet sitesinde ( www.jkrowling.com ) gerekse Twitter'da  yaptığı açıklamalarla defalarca gündem olmayı başardı. Kurgusu gayet başarılı olan bu filmlerin bir çok yerinde hata olmasının ve Albus_Dumbledore karakterinin eş cinsel olduğunu yazdığı 7 kitabın hiç bir yerinde söylememesi biz izleyenlerinin tepkisini çekti. Özellikle filmde matematiksel bir çok hata olmasını
'' Gece yarılarına kadar kitap yazdığı için bu tip hatalar olabileceğini ve matematikle arasının hiç iyi olmadığını ''
söyleyerek geçiştirdi. 




HARRY POTTER KARAKTERİ ÇALINTI MI ?


1986 yapımı Troll filminde Harry Potter adlı bir karakter mevcut ve bu karakter Trollerle savaşırken büyü yapmakta. Ancak yazar Rowling bir çalıntı olduğu iddiasını reddediyor.


- 1986 Yapımı Troll Filmi -





ÖNERİLERİM ..


Ben filmlerle tanıdığım bu serinin devam etmesi taraftarıyım. Her ne kadar yazar bunun aksini söylese de bu seri devam etmeli ve milyonlarca gence hayal kurmayı ve daha bir çok sosyal durum karşısında nasıl davranmaları gerektiğini anlatmalı. Bir çoğumuzun olduğu gibi benimde çocukluğum olan bu seri , hem kitapları çok satan hem de ürünleri çılgınca satan bir endüstri haline gelmişken aksi bir durum olacağını zannetmiyorum. Ayrıca serinin son kitabı olan Ölüm Yadigarlarını 2007 yılında yazdıktan sonra Harry Potter serisine ara veren yazar , Guguk Kuşu ve
Boş Koltuk gibi romanlar yazmıştır.

 Ben Rowling'in diğer romanlarını başarılı bulsam da umarım yeniden Harry Potter  serisi devam eder .



Ayrıca yeni öğrendiğim bir bilgiyi de sizlerle paylaşmak istiyorum . Avustralya'da bir Hristiyan Okulu , içerisinde büyü ve sihir olduğu için Harry Potter kitaplarını öğrencilerine yasaklamış . Bunun gibi bir çok kitap tarih boyunca çeşitli sebeplerden yasaklanmış olduğunu biliyoruz . Umarım hiçbir fikrin ve inancın yasaklanmadığı , örselenmediği bir zamana doğru yol alabiliriz .. 






HARRY POTTER SERİSİ ADLI YAZIMIN SONUNA GELDİK OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM . DİĞER YAZILARIMI DA OKUMANIZI ÖNERİRİM.


Yorumlar