Lev Tolstoy ; Rus Edebiyatının Sakallı Devi

RUS EDEBİYATININ EN ÖNEMLİ BİR KAÇ ÖNEMLİ YAZARINDAN '' LEV TOLSTOY '' 

                            



Lev Tolstoy
- Lev Tolstoy - 


BELKİ DE HEPİMİZ O MUHTEŞEM ESERLERİNİ OKUMUŞUZDUR. ÖZELLİKLE

                 SAVAŞ VE BARIŞ İLE    ANNA KARANİNA'YI .

 BU MUHTEŞEM ESERLERİ BİZLERE SUNARKEN YAZARIN YAŞADIKLARINI , İÇ DÜNYASINI VE KALEMİN DÖKÜLÜP YÜZYILLARA VURAN KEDERİNİ HİÇ MERAK ETTİNİZ Mİ ?

 










       A ilesine ait büyük topraklarda zengin birisi olarak dünyaya geldi. Sosyal durumu ve zenginlikleri ile hayatının sonuna kadar rahat bir hayat yaşayabilirdi. İsteseydi Rus sosyetesinin içinde ferah ve Kozmopolit bir yaşam sürebilirdi. Lakin öyle yapmadı.10 yaşında iken hem annesini hem babasını kaybetti..

İyi kalpli teyzesi hem kendisine hem kardeşlerine baktı. Kendisini hep köylü olarak gördü . Eserleri önce Rusya'da ardından tüm Avrupa'da yayıldı . Bir çok insan onu görebilmek için dört bir yandan koşup geldi. Büyük yazar Maksim Gorki ;
'' Tolstoy'un gözlerinde yüzlerce göz gizlidir ''  demiştir.

 

Hayatının ilk bölümü Dostoyevski'yi andırır . Tıpkı onun gibi eğlence ve kumara düşkündür . Ancak bir zaman gelecek ki bir karar vermesi gerekecek . O da en zor olanı yapıp asker kardeşinin yanına katılıp tatarların isyanını bastırmak için Kafkasya'ya gidecek. Burada ki tecrübelerinden yararlanıp BASKIN adlı kitabını yazdı. Bir süre sonra da ilk Romanı KAZAKLAR yazıldı..

Yaşadığı deneyimler askerlikten nefret etmesine yol açtı. En büyük eserlerinden biri olan ANNA KARANİNA yazarın en zorlu süreçlerinden birinde ;Teyzesini kaybettiği , Karısının hastalandığı ve 2 çocuğunu kaybettiği bir dönemde yazıldı. Bu beni hep düşündürmüştür. Belki de yazarlar ve şairler en büyük ilhamlarını acılarından alıyorlardır. İlerleyen yaşlarında tamamen sade bir hayat sürmeye başlayan yazar bir köylü gibi yaşamaya başlar ve karısı ile arası açılır ..

Bindiği bir trende rahatsızlanarak 82 yaşında vefat eder. Benim de okuyabildiğim kadarıyla tüm Rus yazarlar daha çok ülkenin yaşadığı zorlu ve tezat koşulları inceleyerek eserlerini kaleme almışlar. Bir çok okur özellikle Tolstoy'un kitaplarını kalın ve okunması zor bulur ama bence bir başladığınızda bırakamayacağınız muhteşem bir yazar . Bence Rus edebiyatını merak eden birisinin ilk önce okuması gereken bir kaç isimden birisi Tolstoy .

AYRICA İNSAN NE İLE YAŞAR VE İTİRAFLARIM YAZARIN OKUNMASI GEREKEN DİĞER KİTAPLARINDAN ..



YAZARIN KİTAPLARINI ALMAK İSTERSENİZ:


 TOLSTOY VE ESERLERİ HAKINDAKİ YAZIMIN BURADA SONUNA GELDİK GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BENİMLE PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER 
..

Yorumlar