TÜRKLERİN BÜYÜK YAZARI CENGİZ AYTMATOV VE ESERLERİ


BUGÜN BÜYÜK KIRGIZ YAZAR CENGİZ AYTMATOV'UN ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ . BİRÇOK ÖZELLİĞİ İLE TÜRK DÜNYASINA DAMGA VURMUŞ
'' TÜRKLERİN BÜYÜK YAZARI 
CENGİZ AYTMATOV VE ESERLERİ ''


kırgız yazar
Cengiz Aytmatov



'' Cengiz Aytmatov Sovyet Rusya'sında zor şartlar altında doğdu ve Kırgızistan'ın ve Türk Dünyasının en önemli yazarı olmayı başardı . ''





             Cengiz AYTMATOV : Kırgızistan'da 1928 yılında dünyaya geldi. Babası kurşuna dizilerek idam edildi.( kendisi babasının ölümünü ancak 20 yıl sonra öğrenebildi. ) Bir dönem Moskova' da eğitim gören yazar ardından ülkesine geri döndü ve eğitimine burada devam etti.50'li yılların sonunda yazdığı eserler ile üne kavuştu ve Sovyet yazarlar birliğine kabul edildi.'' Cemile '' adlı eserinin  Fransızcaya çevrilmesi ile daha fazla tanınmaya başlandı. Özellikle Fransız çevirmenin tanımı ile ; Bu eser okuduğum en iyi aşk hikayesi olarak betimlenmiştir. Hayatının bir çok döneminde Muhabirlikeditörlükyazarlıkçevirmenlik ve bir çok farklı işle uğraştı. Ülkesinin bağımsızlık kazanmasının ardından ülkesini çeşitli yerlerde Büyük elçi olarak temsil etti. Bir Rus televizyonuna röportaj vermek için gittiği Tataristan'da rahatsızlandı ve tedavi görmesi için götürüldüğü Almanya'da 10 Haziran 2008 yılında yaşamını yitirdi.

Kitapları yüzden fazla dile çevrilen Aytmatov bugün halen okurlarının hayranlığını kazanıyor. Ülkemizde en çok bilinen eseri ; Selvi Boylum Al Yazmalım eseridir. Yazarın Türkçeye çevrilmiş bir çok eseri vardır. Bir çoğu Ötüken Neşriyat tarafından yayınlanan kitaplarında beni en çok etkileyenler ; Dişi Kurdun Rüyaları - Beyaz Gemi - Toprak Ana olmuştur..

 Ayrıca Nora Kitap tarafından yayınlanan ; ve
Fuji-yama   Ebedi Gelin kitapları şu ana kadar okuduğum ve gayet başarılı bulduğum kitaplar arasında yer almıştır . Ayrıca bir çok ödül alan yazar Altın Yürek Edebiyat Ödülü'nü ölümünden bir yıl önce almıştır. Maltepe'de heykeli bulunmaktadır . Görmenizi tavsiye ederim ..






BEYAZ GEMİ
TOPRAK ANA 
                                                               
                    
                      DİŞİ KURDUN RÜYALARI 






FUJİ-YAMA
EBEDİ GELİN
SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM









BU BÜYÜK YAZARI OKUDUĞUM İÇİN VE GELECEK NESİLLERE DE TÜRK MİLLETİNİN NE KADAR BÜYÜK YAZARLAR , ŞAİRLER , SANATÇILAR YETİŞTİREBİLDİĞİNİ GÖSTEREBİLECEĞİM İÇİN ONUR DUYUYORUM MEKANI CENNET OLSUN TEŞEKKÜRLER CENGİZ AYTMATOV ..


Yorumlar