Tevfik Fikret ; Atatürk'ü etkileyen Adam

EDEBİYATIMIZDA ÖNEMLİ BİR YERİ OLAN BİR DÖNEME DAMGA VURMUŞ
'' TEVFİK FİKRET KİMDİR ? ESERLERİ NELERDİR ? ''


TEVFİK FİKRET
- Tevfik Fikret - 



YAZAR TEVFİK FİKRET KİMDİR ? 





         Türk Edebiyatında Tevfik Fikret kadar lehinde ve aleyhinde sözler söylenmiş , yazılar yazılmış edebiyatçı sayısı çok azdır. Fikret 1867 yılında İstanbul'da doğar . Asıl adı Mehmet Tevfik'tir..

 Kendine özgü karizması , pos bıyıkları ve yine kendine özgü şiirleri ile 
Servet-i Fünun akımının öncü şairleri arasında yer alır. Bir dönem Yeni Zelanda'ya gitme ve oraya yerleşme hayali kuran şair , parası olmayınca bu hedefini gerçekleştiremez ve Kendi çocukluğundan itibaren tasarladığı evi 1907 yılında inşa ettirerek Aşiyan adını verdiği evini yapar ..

 Kendisi tefekkür ve ilham içinde uzun yıllar bu evde oturur ve öldükten sonra da bu evin aşağısında bulunan Aşiyan Mezarlığına gömülür . ( Ki burada
Orhan Veli , Yahya Kemal , Ahmet Hamdi Tanpınar , Edip Cansever , Atilla İlhan , Tezer Özlü , Sakallı Celal gibi bir çok önemli edebiyatçının istirahatgahıdır.
)  

Şair daha çok Aşk, Doğa ve günlük yaşam ile ilgili konulara değinmiştir şiirlerinde . Bir dönemi dindar diğer dönemi dindarlara karşı olarak geçmiş ve sıkı bir Abdülhamit düşmanı olarak karşımıza çıkmakta.

( Bir dönem Abdülhamit'i öven şiirleri de mevcuttur) İlerleyen zamanda Hürriyet ve Vatan vurguları yapan şair , Toplum için Sanat anlayışını benimsemiştir. İdealist bir kişiliğe sahip olan şair başta Atatürk olmak üzere bir çok kişiyi etkilemiştir. 47 yaş gibi genç bir yaşta vefat eden şair , Müdürlük , Öğretmenlik , Dergi yayıncılığı , Memurluk gibi bir çok işi kısa sürede başarmış ve bizlere bir çok yazı ve şiir bırakmıştır..

 Şairin bazı eserleri ise şöyle ;
Rübab-ı Şikeste , Tarih-i Kadim , Şermin , Millet Şarkısı , Ferda , Haluk'un Defteri . Bu eserlerin tamamını hayatının son 15 yılında yazan şair'in en önemli şiirleri 1914 de yayınlanan çocuk şiir kitabı olan Şermin'dir. Benim en beğendiğim şiirleri ; 

Yağmur , Sis ve Bana Kimsin Diye Sorma Meleğim şiirleridir. Okumak isterseniz Antoloji sitesinden şiirlerine ulaşabilirsiniz. Kitaplarını almak isteyenler için Kitap Yurdu sitesini öneririm. 













TEVFİK FİKRET KİMDİR ? ESERLERİ NELERDİR ? ADLI YAZIMIN SONUNA GELDİK OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER DİĞER YAZILARIMI DA OKUMANIZI ÖNERİRİM..



Yorumlar