Alparslan Türkeş ve Dokuz Işık Doktrini

ALPARSLAN TÜRKEŞ
VE DOKUZ IŞIK DOKTRİNİ HAKKINDA BİLGİLER

alparslan türkeş
- Alparslan Türkeş ve Dokuz Işık Doktrini - 


'' Ülkücülüğün Ana İlkeleri ''


DOKTRİN NEDİR ?




Ülküye giden yolu belirleyip bu uğurda karşılaşılan tüm engelleri aşmaya yarayan kurallar sistemidir. Tüm dünyada uygulanan bir çok doktrin vardır . Bu kavramın ülkemizdeki en bilineni ise bugün yazımızda belirttiğimiz '' 9 Işık Doktrini '' dir.



ALPARSLAN TÜRKEŞ KİMDİR ?


Kimine göre kahraman kimine göre faşist . Ancak gerçek olan bir şey var ki Alparslan Türkeş'in yetiştirdiği insanlar bugün bile en önemli yerlerde devletine hizmet etmeye devam etmektedir. 1917 yılında Kıbrıs'ta ( Lefkoşa ) doğan Alparslan Türkeş'in asıl adı Hüseyin Feyzullah'tır.  askerlik mesleğine girmiş ve 1960 darbesine kadar bu mesleği icra etmiştir. Hatta bir çoğumuz bildiği gibi 1960 darbesinin anonsunu bizzat kendisi yapmıştır. Ancak Ordunun içinde bazı subaylarla birlikte bu gidişattan rahatsız oldukları için sürgüne gönderilmişlerdir. Alparslan Türkeş Ülkeye döndükten sonra 1965 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisine ( CKMP ) katılarak aktif siyasi yaşamına başlamıştır..


MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ KURULUYOR 


Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi 1969 yılında Adana il kongresinde adını değiştirerek Milliyetçi Hareket Partisi yapmış ve genel başkanlık koltuğuna da Alparslan Türkeş geçmiştir. Türkeş siyasi kariyeri boyunca bir çok yol haritası belirlemiş ve bu ilkelerin yalnızca Milliyetçi Hareket çatısı altında uygulanması gerektiğini söylemiştir.




IRKÇILIK - TURANCILIK DAVASI

1944 Yılında Alparslan Türkeş henüz Üsteğmen rütbesinde iken ırkçılık - Turancılık davasında Hüseyin Nihal AtsızReha Oğuz Türkkan gibi Türk Milliyetçiliğinin önemli bir çok ismiyle beraber yargılanmış ve '' Tabutluk '' adı verilen yerlerde işkence görmüştür. 1945 yılında tahliye olan Türkeş , 1957 yılında beraat etti . 




9 IŞIK DOKTRİNİ NEDİR ?


Alparslan Türkeş CKMP'de başkan olduktan sonra parti tüzüğünde 9 Işık Doktrini yer aldı. Bunlar ; 


1 - MİLLİYETÇİLİK
2 - ÜLKÜCÜLÜK
3 - AHLAKÇILIK
4 - İLİMCİLİK
5 - TOPLUMCULUK
6 - KÖYCÜLÜK
7 - HÜRRİYETÇİLİK VE ŞAHSİYETÇİLİK
8 - GELİŞMECİLİK VE HALKÇILIK
9 - ENDÜSTRİCİLİK VE TEKNİKÇİLİK



Yorumlar