En iyi Sosyoloji Kitapları


EN İYİ SOSYOLOJİ KİTAPLARI VE YAZARLARI HAKKINDA


İnsanlar
- En iyi Sosyoloji Kitapları - 




SOSYOLOJİ NEDİR ?





Sosyoloji kelime anlamı itibari ile Yunanca ve Latince'nin karışımı bir kelime olup , Türkçe karşılığı Toplumbilimidir. Psikoloji Bireylerin tutum ve davranışları ile ilgilenirken Sosyoloji Toplumun tutum ve davranışları ile ilgilenir. Aydınlanma çağında Fransa'da St.Simon tarafından fikir olarak ortaya çıkan Sosyolojiye bilimsel kimliğini kazandıran ve ismini veren ise Aguste Comte olmuştur..








SOSYOLOG NE İŞ YAPAR ?


Sosyoloji alanında lisans yapan kişilere Sosyolog denir. Bu aşamayı atladıktan sonra ; Bakanlıklarda , Özel kuruluşlarda ya da Akademik kariyer yaparak Akademisyen olup mesleğinizi icra edebilirsiniz.Ayrıca Bir Sosyoloji öğrencisi olarak sizlere tavsiyem bu alanı seçmek istiyorsanız Tarih , Bilim , Felsefe , Antropoloji , Siyaset gibi konulara meraklı olmalısınız ...



EN ÜNLÜ SOSYOLOGLAR 


Fransa'da ortaya çıkmasına rağmen kısa zamanda Avrupa'ya yayılan Sosyoloji bilimi günümüze kadar bir çok ünlü teorisyen ve fikir adamı çıkartmıştır. Bunlardan en bilinenleri ise Karl Marx , Comte ,
H. Spencer , Z.BaumanMax Weber gibi isimlerdir. Türk Sosyologları arasında ise Ziya Gökalp , Prens SabahattinHilmi Ziya ÜlkenBehice Boran ve Şerif Mardin sayılabilir.




SOSYOLOJİNİN ÇEŞİTLERİ 


Çıktığı dönemden beri toplumun olduğu her alanda hizmet veren Sosyoloji zaman içinde toplumun en temel sorunlarını oluşturan konulara eğilim gösterdi. Bu konular kabaca şöyle sıralanabilir ; Siyaset , Din , Aile , Suç , Nüfus , Cinsiyet Eğitim , Sağlık  gibi temel konulardır .




SOSYOLOJİNİN TEMEL GÖRÜŞLERİ 



Pozitivizm : Bir çok bilimde kullanılan pozitivizm maddi ve somut , deneye ve bilgiye dayanan bir olgudur. Bu görüşün en önemli temsilcisi Auguste Comte ' tur.



Diyalektik Materyalizm : En bilinen tabiri ile Karl Marx tarafından geliştirilmiş Materyalizm biçimidir. Bu görüşü daha iyi incelemeniz için önerim Marx'ın 
'' Das Kapital '' kitabıdır. 



Yapısal İşlevselcilik : Sosyolojinin dışında bir çok bilim dalında da kullanılan Yapısal İşlevselcilik Amerikalı sosyolog Talcott Parsons tarafından şekillenmiştir. Toplumun iyiye gideceğini savunan optimist bir düşüncedir.





EN İYİ SOSYOLOJİ KİTAPLARI


Aşağıda adı geçen tüm kitapları Amazon , Kitap Yurdu , İdefix sitelerinden rahatlıkla temin edebilirsiniz ..






DİP NOT

Şu anda okumakta olduğum 3 cilt Türk Sosyoloji Tarihi kitaplarını da öneririm . Ağırlıklı olarak Ziya Gökalp üzerine yoğunlaşsa da Osmanlının son dönem toplumsal yapısını başarılı bir şekilde incelemektedir.





Yorumlar