Lübnanlı Yazar Amin Maalouf Kimdir ?

 LÜBNANLI BÜYÜK YAZAR AMİN MAALOUF KİMDİR ?


Amin Maalouf
- Amin Maalouf - 




AMİN MAALOUF KİMDİR ?



1949 yılında Beyrut Lübnan'da doğdu . Yetmişli yıllardan beri Fransa da yaşayan yazar , kitaplarını da Fransızca olarak kaleme almıştır ..

Bir dönem Toplumbilim de okuyan yazar sonrasında köşe yazarlığı da yapmıştır , günümüzde yalnız kitap yazmak ile uğraşmaktadır ..

Eserlerinde iyi tanıdığını Orta Doğu ve Asya ülkelerinin kültürel ve sosyolojik yapılarını başarılı bir şekilde işleyen yazar , Romanlarında bile tarihsel bir dizin izlemektedir..




Annesi Türk kökenli bir Mısırlı olduğundan ve de kitaplarında Osmanlı temalı konular işlediğinden Türk okur kitlesinin her dönem ilgisini üzerine çekmiştir ..

Benimde takdir ettiğim bir çok eserin sahibi olan yazarın son kitabı '' Uygarlıkların Batışı '' adlı eserle yeniden gönlümüzde taht kurmuştur ..





İlk kurgusal eserini 1986 yılında Afrikalı Leo adlı romanı ile yazmış ve kısa zamanda çok büyük üne kavuşmuştur ..

Ardından 2 yıl sonra Semerkand adlı romanını yazar . Bu romanda Ömer Hayyam'ın el yazması eserinin Semerkant şehrinden Titanik gemisine olan yolculuğunu anlatır ..




Halen yazarlık yaşamına devam eden ve Çok satanlar listelerinden düşmeyen yazarın muhteşem eserlerini yakın zamanda görmemiz temennisiyle ..



ESERLERİ VE KONULARI



Yazarın birbirinden kıymetli eserleri mevcut . Bunlardan en çok sevilenleri ; Semerkand , Afrikalı Leo , Yüzüncü Ad , Doğunun Limanları ve Uygarlıkların Batışı . Şimdi bu kitapların konuları hakkında kısaca bilgi verelim ..


1 - Semerkand ; Bir Fransız'ın gözünden 1912 yılında batan Titaniğin içinde Ömer Hayyam'ın el yazmasının tek nüshası vardır . Yazarında ifadesi ile Titanikte ölenlerin ya da maddi kayba uğrayanların değil , Atlantik'in dibinde yatan bu rubaiyatın hikayesi ..



2 - Afrikalı Leo ; 1986 yılında yazılan bu romanla Maalouf , Fransız Arap kültür dostluk ödülünü kazanmıştır . Türkçeye 1993 yılında çevrilen kitabın konusu Granada da Endülüslerin İspanyollar tarafından kovulması ile başlayıp , bir çok ülkeyi gezdikten sonra Roma da sona ermekte .


3 - Yüzüncü Ad ; Yazarın ilk okuduğum eseri Yüzüncü ad . Kitabın konusu ise ilginç . Kuran'da Allah'ın doksan dokuz isminden bahsedilir . Rivayete göre yüzüncü bir adı ver ve bu el yazması bir kitapta yazılıdır . Hikayeye göre 1666 yılı canavar yılıdır ve hikaye de bu tarihi konu alarak yazılmıştır. 


4 - Doğunun Limanları ; Paris sokaklarında genç bir adamın , yaşlı başka bir adamla tanışması ve sohbetleri ile başlayan kitap Yaşlı adamın hayat hikayesi üzerine kuruludur . Annesi Ermeni Babası ise Türk olan bu karakterin hayat hikayesi ilginizi kesinlikle çekecektir ..




Yorumlar