Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümsüz Eseri Nutuk

 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMINA
ÖZEL (
ATATÜRK VE NUTUK
) KİTABI 

Atatürk ve Nutuk kitabı
- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına Özel ( Atatürk ve Nutuk ) Kitabı -




BİR MİLLETE ÖNDER OLMUŞ , MİLLİ MÜCADELENİN KAHRAMANI VE CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU ATATÜRK'ÜN NUTUK KİTABI NEDİR ? NE ZAMAN YAZILMIŞTIR ?




Bugün 29 Ekim ..

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97.yılını kutlamaktayız . Her şeyden önce Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkemize demokrasiyi , Cumhuriyeti ve bir çok İnkılapları kazandıran herkese sonsuz saygılarımızı sunarız ..




NUTUK KİTABI HAKKINDA



Nutuk ; Mustafa Kemal Atatürk'ün 1927 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası genel başkanı olarak 36 saatlik konuşmasının kitap haline getirilmiş halidir ..




Mustafa Kemal Konuşurken
- Atatürk Grup Toplantısında Konuşurken - 



Kurtuluş Savaşı , Milli Mücadele dönemlerinin (belgeleri ile) ve o dönem Anadolu'da ki durum net bir şekilde anlatılmaktadır ..


Şimdi biraz Atatürk'ün anlatımı ile o dönemlere gidelim ..


Ülkenin Genel Durumu  ; Millet yorgun ve bitkin halde, Vahdettin soysuzca tahtını kurtarmanın çareleri içinde , Damat Ferit hükümeti aciz ve yüreksiz . İtilaf devletlerinin izni ile 1919 yılının 15 Mayıs günü Yunanlılar İzmir'e çıkarılmış ..


Rum Patrikhanesi tarafından kurulmuş 
'' Mavri Mira '' çetecilik ve propaganda faaliyetleri ile meşgul . Ermeni Patriği olan Zaven Efendi de bu cemiyet ile uyum içinde . Tüm Karadeniz kıyılarında Pontus Cemiyeti başarıyla çalışmakta ..


Ermeni Patriği Zevan Efendi
- Ermeni Patriği Zevan Efendi -



Durumun zorluğuna rağmen tüm yurtta karşı cepheler kurulmuş ; Edirne 'de Trakya - Paşaeli, Erzurum ve Elazığ'da Vilayet-i Şarkiye müdafaa-i Hukuk-i Milliye Cemiyeti , Trabzon'da Muhafaza-i Hukuk cemiyeti vardı ..




Atatürk daha sonra bu cemiyetlerle ilgili bilgiler verir . Bu cemiyetlerin ileri gelenleri ile görüştüğünü ve neyi amaçladıklarını anlatır ..


Ardından bu cephelerin karşısına Milli varlığa düşman oluşumlar olarak nitelediği ; Diyarbakır , Bitlis civarında Kürt Teali Cemiyeti'nin yanı sıra hemen hemen tüm yurtta İtilaf ve Hürriyet cemiyeti de mevcuttu ..


İstanbul'da oluşturulan ve en zararlı olan cemiyet ise İngiliz Muhipler Cemiyeti . Cemiyete katılan isimler arasında ; Padişah Vahdettin , Damat Ferit Paşa , İçişleri bakanı ( Dahiliye Nazırı ) Ali Kemal Bey'de bulunuyordu ..


Padişah Vahdettin ve Ferit Paşa
- Solda Padişah Vahdettin , sağda Damat Ferit Paşa - 



Cemiyetin başkanı ise Atatürk'ün tabiri ile maceracı bir İngiliz olan Rahip Fru ( Frew ) idi. İki yüzlü bir cemiyet olan bu cemiyet hem İngiliz himayesine girmek istiyor hem de yurt içinde milli bilinci felce uğratacak şekilde ihtilal ve ayaklanma çalışmaları yapmaktaydı ..


Ardından ordunun genel durumu hakkında malumat veren Mustafa Kemal , ardından meclistekilere ;

'' Efendiler izin verirseniz size bir soru yönelteyim . Bu şartlar altında kurtuluş için nasıl bir çare düşünülebilirdi ? .. ''




Devamında Mustafa Kemal bulunan tüm çareleri ( manda ve himaye ) reddederek kendi kararını şöyle açıklar ;

'' Efendiler , ben bu kararların hiçbirinde isabet görmedim . Bu kararlar çürük ve dayanaksız idi . Gerçekte Osmanlı devleti çökmüş ve ömrünü tamamlamış idi . Çözüm ise Kayıtsız şartsız bağımsız Yeni bir Tür Devleti kurmaktı .. ''



Ardından Sivas Kongresi , Amasya Genelgesi ve Erzurum Kongresi'nde dahil olmak üzere tüm çalışmalarını geniş bir şekilde anlatmıştır .



KİTAP HAKKINDA GENEL BİLGİLER 

Elimde bulunan Nutuk eksiksiz tam metin olup, 773 sayfadan oluşmaktadır . 2005 yılında Emre Yayınları tarafından basılmıştır . Okumanızı kesinlikle tavsiye ederim ..




SOSYAL MEDYA HESAPLARIM 


👉 Facebook 

👉 İnstagram 

Yorumlar