Muhammet Hüseyin ( Şehriyar ) / Azerbaycan'ın Ünlü Şairi

 AZERBAYCAN'IN ÜNLÜ ŞAİRİ MUHAMMET HÜSEYİN
 ( ŞEHRİYAR ) VE KİTAPLARI 



Muhammet Hüseyin Şehriyar
- Azerbaycan'ın Ünlü Şairi Muhammet Hüseyin ( Şehriyar ) - 


MUHAMMET HÜSEYİN KİMDİR ?


1906 yılında İran'ın Tebriz şehrinde dünyaya geldi . Şiirlerinde kullandığı mahlası Şehriyar'dır . Babası bir avukat olan şair eğitimini İran'da almış ve hem Arapça hem de Farsçanın yanında Fransızca da öğrenmiştir ..


Pek tabidir ki bu coğrafyanın önemli şairleri olan Fuzuli ve Hafız'dan etkilenmiştir . Baba tarafından Seyyid olan şairin en bilinen şiiri
'' Heyder Babaya Salam '' 1951 yılında kitap halinde yayınlanmıştır ..


Muhammet Hüseyin Şehriyar
- Muhammet Hüseyin Şehriyar -


Babası 1934 yılında vefat edince bunalıma girmiş ancak annesinin desteği ile bu dönemi aşmıştır . Yine annesinin isteği ile farsça değil kendi öz dilinde şiirler yazmış ve bunların en ünlüsü de Heyder Babaya Salam şiiri olmuştur.

Pehlevi döneminde sürgün edilmiş ( Süreyya isimli bir kıza aşık olması yüzünden )  ve bunun da etkisi ile şaha karşı İran İslam Devrimi'ni desteklemiştir. 83 yıllık yaşamı 18 Eylül 1988 yılında son bulmuştur ..



ŞEHRİYAR HAKKINDA 



Şiirlerinde Didaktik çaba ve sosyal konulara eğilim gözükmektedir . İran ve Azerbaycan halklarının ortak değerlerini tam anlamıyla yansıtmaktadır ..



Azerbaycan Türkü Şehriyar
- Büyük Güney Azerbaycanlı Şair Şehriyar -



Molla İbrahim tarafından başlatılan eğitim hayatını bir çok farklı ülkede ve farklı dilde zenginleştiren Şehriyar ileri derece de Fransızcası ve matematik bilgisi ile bir entelektüeldir aynı zamanda ..


Hem annesini hem Babasını kaybettikten sonra bir ilkokul öğretmeni olan Azize Hanım ile evlenerek 4 çocuk sahibi oldu . Ancak 1976 yılında eşi vefat etti ..




Şehriyar'ın eşi Azize Hanım ve Kızı
- Şehriyarın eşi Azize Hanım ve kızları Meryem -



4 kitaptan oluşan divanının 3 tanesi Farsça dan oluşmaktadır . Ancak bir çok araştırmacıya göre Fars ve Türk edebiyatının en önde şairlerinden sayılmaktadır ..


Özellikle Heyder Baba şiirinden sonra Kuzey Azerbaycanlı şairlerle karşılıklı olarak yazışmış ve Türk geleneğinde yer alan atışma tarzını yazıya dökmüşlerdir ..


Ve Türkiye'ye olan muhabbetini yazdığı 
'' Türkiye'ye Hayali Sefer '' şiiri ile taçlandırmıştır . Ruhu Şad olsun ..








Twitter : OuzhanUurErdem2

Facebook : izmitli.oguzhan

İnstagram :
 erdemir_oguzhan

Yorumlar