Hacı Kalfa : Katip Çelebi Kimdir ?

 HACI KALFA : KATİP ÇELEBİ KİMDİR ?



Katip Çelebi
- Katip Çelebi -






HACI KALFA : KATİP ÇELEBİ KİMDİR ?



1609 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Tarihçi, Coğrafyacı ve Astronomdur .Çok önemli tarihi insanların biyografisini yazmıştır ..

En önemli eseri 
'' Keşfuz Zunun '' adlı eseridir . On binin üzerinde kitaptan derlenen bilgilerle oluştuğu için dünya üzerinde yazılmış en derin bilgilere sahip kitaplar arasındadır ..


Keşfuz Zunun
- Keşfuz Zunun - 


17 . Yüzyılın büyük aydınlarından sayılan Katip Çelebi 3 farklı dilde kitaplar yazmıştır . Osmanlı'nın yaptığı savaşlara katılmış ve daha on dört yaşında iken katip olmuştur ..


Son olarak Revan seferine katılan Katip Çelebi döndükten sonra kendini tamamen ilme verdi .Çok genç yaşta iken ( 48 ) 1657 yılında vefat etti ..









KAYIP ESERLERİ


Hayatı boyunca yirmi üç kitap kaleme alan yazarın 2 kitabı kaybolmuştur . Yazdığı tüm kitaplar kaynak olan Katip Çelebi'nin kaybolan kitapları acaba tarihimize ne gibi faydalar sağlayabilirdi ? 



DİĞER ESERLERİ 


Arapça Fezleke ( Tarih )
Türkçe Fezleke ( Tarih )
Tuhfet'ül - Kibar fi esfari'l -bihar ( Denizcilik )
Takvimü't - Tevarih ( Tarih )
Tarih-i Frengi Tercümesi ( Çeviri )
Cihannüma ( Coğrafya )


Bir çok tarihi şahsiyet gibi Katip Çelebi hakkında da Hangi millete mensup olduğu konusunda tartışmalar çıkmıştır ..

Türk olduğu konusunda mutabakat olsa da başka rivayetler de mevcuttur . Ayrıca ölümünün yıl dönümü nedeni ile 2009 yılı Katip Çelebi yılı ilan edilmiştir . Ayrıca adına İzmir Katip Çelebi Üniversitesi kurulmuştur ..






Yorumlar