Halikarnas Balıkçısı ( Yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı ) Kimdir ?

 HALİKARNAS BALIKÇISI
( YAZAR CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI )
KİMDİR ?



Cevat Şakir kabaağaçlı
- Halikarnas Balıkçısı ( Yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı ) Kimdir ? -





CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI KİMDİR ?


1890 yılında Girit'te doğan Cevat Şakir , roman yazarıdır . Babası Mehmet Şakir Paşa , Annesi ise İsmet Hanımdır .

 Bir amcası ikinci Abdülhamit'in paşalarından olan Cevad Paşa , kız kardeşi de ressamdır . Sanatın ve siyasetin kökleşmiş olduğu bir aileye mensuptu..


1904 yılında Amerikan usulü eğitim veren Robert Kolej'de okudu . Ardından İngiltere'nin köklü üniversitelerinden Oxford Üniversitesinde okudu .

 1913 yılında İtalyan bir hanım ile evlendi hatta Babası tarafından gelinine tecavüz edildiği iddia edilmektedir ..




Mehmet Şakir Paşa
- Mehmet Şakir Paşa =




Ülkeye döndükten sonra ( muhtemelen bu sebeple ) babasını vurarak öldürdü . Uzun yıllar ceza evinde kaldıktan sonra Verem hastalığına yakalandığı için serbest kaldı ..

Çıktıktan sonra kendisini dine verdi . 1925 yılında idam mahkumları hakkında yazdığı bir yazısı nedeni ile İstiklal mahkemesi tarafından Bodrum'a sürgüne gönderildi ..




Halikarnas Balıkçısı Müzesi
- Bodrum'da bulunan 'Halikarnas Balıkçısı' Müzesi - 




Hayatının dönüm noktası bu noktadan sonra değişmiştir . Edebiyat hayatı boyunca bir çok takma isimle yazılar yazan Cevat Şakir Bodrum'un antik Çağ'da ki adından esinlenerek Halikarnas Balıkçısı takma adını kullandı ..

Yazar edebiyat hayatının başlarında kapak resimleri ve karikatürler yaparken daha sonra tamamen yazarlığa yönelmiştir .

Ayrıca bir çok kültürü birleştiren bir görüşe sahip olan Cevat Şakir , Sabahattin Eyüboğlu ve Azra Erhat ile beraber ' Mavi Anadolu Hareketini ' başlatır ..



Türk Edebiyatı'nın büyük isimleri bir arada
- Türk Edebiyatı'nın Önemli isimlerinin bir arada olduğu Azra Erhat ve Sabahattin Eyüboğlu'nun da bulunduğu toplantı -



Bu hareketin fikri temeli Roma medeniyetinin
Anadolu'ya dayandığını savunmaktadır . Batı medeniyetine dönmek demek , kendi öz kültürümüze dönmek demektir . Çünkü batı medeniyetinin kaynağı Anadolu ve Orta Asya kültürüdür ..


Bu yazıyı hazırlarken izlediğim bir videoda Yazarın ölüm döşeğinde bile sanatı ve sanatçıyı anlattığını gördüm ve bu üzerindeki elbise bu dünyaya bıraktığı önce eserin karşılığını almamış olduğunu gösterdi bana ..



ESERLERİ


Yaşasın Deniz , Ege'den , Aganta Burina Burinata , Turgut Reis , Uluç Reis , Bulamaç , Ötelerin Çocuğu ve Deniz Gurbetçileri en bilinen romanlarından bazılarıdır ..





Yorumlar