Paul Auster - ( Yalnızlığın Keşfi )

 KİTAP YORUMU : PAUL AUSTER - 
( YALNIZLIĞIN KEŞFİ )




Paul Auster
- Kitap Yorumu : Paul Auster - ( Yalnızlığın Keşfi ) -





Kitabı bitirir bitirmez bu yazıyı yazma gereği hissettim kendimde . Çünkü kitap okuyan herkes iyi bilir ki Amerikan Edebiyatı her zaman büyük yazarlar çıkarmaz ..


Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi ben daha çok Rus , Alman ve Türk Edebiyatını daha zengin buluyorum . 

Ancak istisnaları da yok değil !! 



Amerikalı Yazar Paul Auster
- Kitap Yorumu : Paul Auster - ( Yalnızlığın Keşfi ) -


Amerikalı yazar John Verdon'ın polisiye serilerini okumaya başladığımda ( Kesinlikle tavsiye ederim ) baş karakter Dave Gurney'in yerine koyarsınız kendinizi Onun gibi bir eşe sahip olmak , onun kadar ünlü olmak ya da onun kadar zeki olmayı istersiniz ..


Aynı hisleri Paul Auster'in Yalnızlığın Keşfi romanında da hissediyorsunuz . Olay örgüsü ve düşünce yapısına hayran kalmamak çok zor ..


Kitabın orjinali 1982 yılında çıkmış olsa da Can Yayınları tarafından 1991 yılında ilk baskısı çıkmıştır . Benim elinde kitabın 10. baskısı mevcut ( İlknur Özdemir çevirisi ) ..



Paul Auster'in Yalnızlığın Keşfi romanı
- Kitap Yorumu : Paul Auster - ( Yalnızlığın Keşfi ) -



İlk önce değinmek istediğim konularından ilki kitabın kapak tasarımı . Bence bir baba ve oğlunu insana huzur veren bir ortamda göstermek son derece başarılı bir çalışma olmuş ..


Şimdi gelelim kitabın içeriğine . Kitap iki bölümden oluşmakta . Bunlardan birinci bölüm Görünmeyen bir adamın portresi , ikinci bölüm ise Anı kitabı ..


Kitabın ilk bölümlerinde olgunluğa erişmiş bir bireyin babasının ölümü ve onun evinde geçen çocukluk yıllarını anlatmakta ..


Baş karakter A. nın yahudi gelenekleri ile büyütülmesi ( yazar da Yahudidir .) ve kısmen Amerika'da yaşamanın güçlüklerini anlatmakta . Kendisi bir çevirmen olan A , çevirilerinin gündelik hayatta nasıl karşısına çıktığını anlatıyor ..


Kitap Yorumu : Paul Auster - ( Yalnızlığın Keşfi )
- Kitap Yorumu : Paul Auster - ( Yalnızlığın Keşfi ) -



Bence çocukluğa dönen baş karakterin kendi çocuğu ile yaşadıkları hem geçmişe bir özlem hem de tam anlamıyla psikolojik bir gözlem niteliğinde ..


Özellikle çocuğu hastalandığında onu hastaneye götürmesi ve günlerce başında beklerken eşinin bu duruma katlanamaması hatta eşi ile ilişkilerinin hep mesafeli olması belki de hepimizin ortak güncel sorunlarıdır ..


Yazar Paul Auster'in kendi ifadesi ile yazmaya başlamasının nedeni bir kalemmiş ve bu kaleme benzer bir hikayeyi kitapta bulmak mümkün ..








Beni en çok etkileyen ise ikinci bölüm yani Anı Kitabı oldu . Bir çok anıdan oluşan bu bölümde yazar hem şiirlerden hem ülkelerden hem de sanattan ve tablolardan bahsederek bu alandaki bilgisini de konuşturmuştur ..


Ve yine aynı bölümden Yunus Peygamberin ve Pinokyo'nun hikayesi sabrın ve azmin etkisini bizlere göstermektedir . Bir çok kitabında vurguladığı Beyzbol sporunu bu kitabında da görmekteyiz ..



PAUL AUSTER KİMDİR ?

1947 yılında Amerika'da doğan şair ve yazar . Daha çok New York şehri ile ilgili kitapları ile bilinir ve  Post modernizm  akımının temsilcisi sayılır ..



Çocukluğunu kütüphanede geçirmiş ve yazar olmasında okuduğu Charles Dickens'ın önemli bir etken olmuştur ..



Amerika'nın bir çok şehrinde yaşamış olan yazar iki kere evlenmiş ve iki eşi de yazardır . Halen New York'ta yaşamakta ve yetmişin üzerindeki yaşına rağmen senaryo , makale , roman ve şiir yazmaya devam etmektedir ..



DİĞER KİTAPLARI 


Daha önceleri şiir yazan yazar ilk romanını 1982 yılında '' Köşeye Kıstırmak '' adı ile yayınlar . Onu 1987 yılında ünlü yapacak olan
'' New York Üçlemesi ( Cam Kent , Hayaletler ve Kilitli Oda ) '' izler ..




Paul Auster New York Üçlemesi kitabı
 - Paul Auster - New York Üçlemesi - 



1990'lı yıllara geldiğimizde Yükseklik Korkusu, Timbuktu gibi romanların yanı sıra aynı dönemde '' Duman '' adlı sinema filminin senaryosunu da yazmıştır ..





Yazarı Takip Edin 


Paul Auster - Facebook 

Paul Auster - İnstagram 



Benim Twitter Adresim ise - @OuzhanUurErdem2

Yorumlar