Kitap Yorumu ; Sunay Akın - ( Önce Çocuklar ve Kadınlar )

KİTAP YORUMU ; SUNAY AKIN 
( ÖNCE ÇOCUKLAR VE
 KADINLAR )  



Sunay Akın
- Sunay Akın - ( Önce Çocuklar ve Kadınlar ) Kitap Yorumu - 


'' Hikayeciliğin ve anlatıcılığın Türkiye'de ki en iyi versiyonlarından bir tanesi . Hem güldüren hem düşündüren çoğu zamanda duygulandırıp ağlatan , kitapları ile yediden yetmişe saygı uyandıran büyük usta ..''



İş Bankası Kültür Yayınları tarafından 2000 yılından çıkartılan '' Önce Çocuklar ve Kadınlar '' adlı edebiyat eserinin 21 . Baskısını okudum .Tüm samimiyetimle şunu söylemek istiyorum ki Sunay Akın bir söz ustası ..


Daha önce bir çoğumuzun televizyon ekranlarından tanıdığı Sunay Akın bir Oyuncak meraklısı ve büyük bir hikayecidir ..


Ben 282 sayfayı bir çırpıda okurken neredeyse her sayfasında yeni bir şeyler öğrendim . Özellikle kitabın Deniz konulu hikayeler olmasından dolayı bir çok kişiyi tanıdım bir çoğunu tekrar okuma fırsatı buldum ..


Kitabın içerisinde neler yok ki  !!


Nuh'un Gemisinden , Büyük Pehlivan Koca Yusuf'a , Struma gemisinden , Titanik'e oradan Japonya'da batan gemimiz Ertuğrul'a kadar bilinen bilinmeyen tüm deniz olaylarını anlatmış yazar ..





KİTAP YORUMU ; ÖNCE ÇOCUKLAR VE KADINLAR 



Kaptan Cousteau'ya selam çakarak başlıyor usta . Ardından bizi de indiriyor Atlas Okyanusundan , Pasifik Okyanusuna kadar tüm o yitik hikayelere , batık gemilere ..


İlk bölümünde Nuh'un Gemisini anlatırken ünlü Rus yazar Puşkin'in '' Erzurum Yolculuğu '' eserinde bahsettiği Ağrı Dağı ile karşılaşmasını anlatıyor ..



Nuh'un gemisi
- Nuh'un Gemisi olduğu iddia edilen fotoğraf -






Hatta kendilerini Nuh'un küçük küçük torunu Hayk'ın soyuna bağlayan Ermenilerin ünlü tarihçilerinden Hayfan 1254 yılında bu dağın zirvesinde karla kaplı bir alanda bu geminin parçalarını gördüğünü söylüyor ..


Hatta ardından bir çok Avrupalı'nın bu dağa çıktığını ve keşif çalışmaları yaptığını söyler yazar . Bunlardan en meşhuru Apollo 15 ile uzaya giden Astronot James Irwın olmuştur ..


Astronot James Irwın
- Astronot James Irwın -


Irwın , uzayda bir ses duyduğunu ve Türkiye'ye gitmesi gerektiğini düşünür ve bir vakıf kurarak bir çok insanın parasını da alarak Türkiye'ye gelir. Yaptığı çalışmaların ardından gemiyi bulamasa da Nuh'un kemiklerini bulduğunu iddia eder ..


Ardından beni daha çok etkileyen ikinci hikaye Pehlivan Koca Yusuf'un hikayesi geliyor .
Bükülmez bileği ve yere getirilemeyen sırtı ile cüsseli ve aynı zamanda naif bir adamın hikayesi bu ..





Tarihler 1800 lü yılların sonuna geldiğinde ilk defa Avrupa'ya açılır Koca Yusuf . Önce Fransa'ya giderek Avrupa Şampiyonunu yener . Ardından 1898 yılında Amerika'ya ..


En büyük müsabaka son yapılandır . Çünkü Amerika Şampiyonu ile finalde karşılaşır Koca Yusuf . Ancak başlar başlamaz müsabaka biter çünkü tek hamlesi ile kaldırıp fırlatmıştır adamı büyük pehlivan ..


Bu dev adamın hazin sonu ise dönüş yolunda cereyan eder . Bindiği gemi , Halifax yakınlarında başka bir gemi ile çarpışır ve kendisi can havli ile filikaya tutunur ancak, diğer insanlarda kendini kurtarmak peşindedir. Rivayete göre birisi onun kolunu kesmiş ve iri vücudunu denizin dibine göndermiştir ..






Ancak yazar burada ikinci bir rivayetten de söz eder . 1964 yılında Wrestling adlı bir dergide 20'ye yakın cesedin Asor adalarında karaya vurduğunu ve bunların arasında cüsseli bir adamında bulunduğunu ve hepsinin kilise mezarlığına defnedildiğini yazmaktadır ..


Ve bir İzmitli olarak beni de en çok etkileyen deniz kazası, 1 Mart 1958 yılında İzmit İskelesinden kalkan vapurun kalkışından kısa bir süre sonra Derince civarında battığı o elim kazaya geliyor sıra ..



1958 yılında batan gemi
- 1 Mart 1958 yılında batan '' Üsküdar '' Vapuru -






Ardından TCG BURAK REİS denizaltısının yaptığı bininci dalışa gelir Sunay Akın . Kimler binmemiş ki bu denizaltıya ; İlk Türk Sihirbazlarından Zati Sungur , Yeşilçam'ın unutulmaz oyuncusu Hulusi Kentmen , Büyük sanatçı Barış Manço ve bu denizaltının hatıra defterine karikatürünü çizen ünlü karikatürist Altan Erbulak ..


(Bir mezarı bile olmayan Üsteğmen Öztürk Yıldırım'ın hikayesini dikkatle okumanızı öneririm .)Daha içinde bulabileceğiniz onlarca hikayesi ile herkesin okuması gereken bir kitap ..



SUNAY AKIN KİMDİR ?


1962 yılında Trabzon'da doğdu . Hem gazeteci hem yazar hem de başarılı bir araştırmacı oldu.
İstanbul Üniversitesinden mezun olan yazar aynı zamanda oyunculuk ve televizyon programcılığı da yaptı ..


Benim için önemli Eserleri ; Ayçöreği ve Deniz yıldızı , Bir çift ayakkabı ve Önce Çocuklar ve Kadınlar ..



NOT : Yazarın 59. sayfada belirttiği '' kokuşmuş hilafet düzeni ardından gelen Cumhuriyet ' ibaresi bir bütünü rencide etmesi bakımından beni rahatsız etti . Ayrıca Cumhuriyetin muadili Hilafet değil Saltanattır. Onun vurgulanması gerekirdi ..



👉 Sunay Akın ; TWİTTER 

👉 Sunay Akın ; FACEBOOK 

👉 Sunay Akın ; İNSTAGRAM 

👉 Sunay Akın ;  YOUTUBE 

Yorumlar