İlk Roman Yazarı Murasaki Shikibu | Hayatı ve Eserleri

DÜNYA EDEBİYATININ İLK ROMAN YAZARI :
  MURASAKİ SHİKİBU 



Murasaki Shikibu
- Dünya Edebiyatının İlk Roman Yazarı : Murasaki Shikibu - 



'' KİTAP OKUMAYI SEVENLER GENELDE RUS , ALMAN VE FRANSIZ YAZARLARI OKURLAR YA DA BENİM GİBİ TÜRK EDEBİYATINI ANCAK ASYA EDEBİYATI HAKKINDA NELER BİLİYORSUNUZ ? DÜNYANIN İLK ROMANININ ADI NEDİR ? YA DA KİM YAZMIŞTIR DESEM .. ''






MURASAKİ SHİKİBU KİMDİR ?


A slında bu sorunun net bir cevabı yok . Çünkü Tam adı ve yaşadığı tarih net olmamakla beraber Shikibu'nun Japon olduğunu , Heian Kyo'de doğduğunu ve Sarayda nedime olarak çalıştığını biliyoruz ..



10 - 11 . Yüzyılda Japoncanın tercih edilmediği Çince yazılan bir ortamda Dünya Edebiyatının ilk nüvesi olan '' Genji'nin Hikayesi ( Genji Monogatari ) '' adlı romanı yazmıştır ..






   
Aynı zamanda bir şair de olan yazar , kadının o dönemki yeri ve konumu da düşünüldüğünde  çok şanslı ve aristokrat bir ailenin ( Babası ve dedesi edebiyatçı idi )  avantajını kullandığını söyleyebiliriz ..


    Dünyanın ilk roman yazarının bir kadın olması ve Asya kökenli olması gerçekten günümüz roman yazarlığı ( ve okuyuculuğu ) konusunda bana ilginç gelmekte ..


    Yirmili yaşlarının başında kendinden çok büyük bir adamla evlenen Shikibu ( Bu evliliğinden ileride büyük bir şair olacak olan Daini no Sanmi adlı çocuğu dünyaya gelmiştir. ) Aradan bir kaç yıl geçmeden eşinin vefat etmesi üzerine tekrar evlenmek yerine Genji adlı bir imparator prensinin romanını yazdı .. 






      Daha sonraları İmparatoriçe Shoshi'nin öğretmeni olarak onunla yakın bir ilişki kurdu . Hatta ona gizlice Çince eğitimi bile verdi . ( O dönem sadece erkeklerin öğrenebildiği bir dil


     Murasaki'nin hangi yılda öldüğü kesin olmamakla birlikte
  Japon edebiyatı ve Dünya Edebiyatına verdiği bu destansı romanla damga vurduğu kesin ..




YAZARIN KİTAPLARI 



GENJİ'NİN HİKAYESİ 



AMAZON SİTESİNDEN ALABİLİRSİNİZ 




HAKKINDA YAPILAN FİLMLER 



THE TALE OF GENJİ 



SOSYAL MEDYA HESAPLARIM 

Yorumlar