Devrimci Kadınlar Kitabı ; Kadına Karşı Şiddete Bir Haykırış

KADINA KARŞI ŞİDDETİN ARTTIĞI BU DÖNEMDE BİR HAYKIRIŞ ;
DEVRİMCİ KADINLAR KİTABI 



Devrimci Kadınlar Kitabı
- Devrimci Kadınlar Kitabı -


DEVRİMCİ KADINLAR KİTABI NEDİR ?


2018 yılında devamlı gittiğim kitapçının raflarında yeni ve ilginç bir kitapla karşılaştım.. 

( Kitabı Almak için TIKLAYIN

Versus yayın evi tarafından ilk baskısını 2012 yılında yapan bu kitap hap gibi tabir edilen 139 sayfadan oluşmakta ..







Kahverengi kitap kapağında iç içe geçmiş kadın figürleri yer almakta . Önsözünde ise bu projenin 2005 yılında Yeni Zelenda'da feminist bir kitapçı olan Cherry Bomb Comics tarafından başlatıldığını öğreniyoruz ..


Queen Of The Neıghborhood Kolektifi tarafından yazılan bu kitapta sırasıyla dünyanın çeşitli ülkelerinden dönemlerine damgalarını vurmuş kadın feminist ve devrimcileri okumaktayız ..






Kısa bir kitap olmasına rağmen beni ve bir çok insanı etkilemiş ve bilgilendirmiştir. İçerisinde ismi geçen kadınların karikatürlerinin de yer aldığı kitapta benim en çok dikkatimi çeken ise hiç Türk bir feminist kadının bulunmayışıdır ..


Kitapta Amerikan iç savaşında hemşirelik yapan aynı zamanda bir eğitim aktivisti olan Harriet Tubman'dan , Budist bir rahibe olan Anı Pachen'e , Hollanda yahudilerine yardım eden direnişçi Hannie Schaft'tan , Mısırlı aktivist ve feminist Doria Shafik'e kadar bir çok kadına yer verilmiştir ..



Feminist Kadınlar
- Feminist Kadınlar -



Şimdi sizlere bu isimlerden bazılarının hayat hikayesini anlatmak istiyorum ; 

- Qui Jin : Eğitimli bir ailede dünyaya geldi. Annesi her ne kadar dikiş nakış öğretmek istese de o her zaman binicilik ve okçuluk üzerine çalıştı . Kamusal alanlarda erkek kıyafetleri ile dolaşması başta kocası olmak üzere herkesin tepkisini çekti..

Kocasından ayrılarak Japonya'ya gitti. Burada bulunan Devrimci ittifak'ın ilk kadın üyesi olarak dikkat çekecekti. Çok geçmeden Çin'e döndü ancak bu onun sonunu hazırladı . İmparatorluk polisi tarafından yakalandı ve idam edildi .



- Doria Shafik : 1908 yılında Mısır'da dünyaya geldi. Arap dünyasının belki de en ünlü kadın feministi oldu. 1945 yılında Nil'in Kızı adlı dergiyi kurdu . Bir çok direniş ve protestoların öncülüğünü yaptı . İktidarla sık sık karşı karşıya gelen Doria , yayınları yasaklandıktan ve ev hapsine mahkum olduktan sonra 1975'te intihar etti ..







- Angela Davis : O bir afro-amerikan aydın . Alabama da doğan Angela ırkçılık karşıtı gösterilerde boy gösterdi . '' Birlikte Beyaz Amerika'yı yenebilir ve Siyah İktidarı yükseltebiliriz ''  sloganı ile meşhur oldu . Öğretim üyesi iken Komünist Partiye üye olduğu için bu görevden kovuldu . 

Hatta bir dönem Fbı tarafından en çok arananlar listesinde başı çekiyordu. Bir çok kitap yazan Angela halen Profesör olarak yaşamını sürdürmektedir ..



- Leyla Halid : Özgürlük ve direniş deyince ilk aklımıza gelen Filistin oluyor. İşte o kadınlardan bir tanesi de Leyla Halid . Filistin Halk Kurtuluş Cephesine katıldı . Burada iken bir uçak kaçırarak ( 1969 ) yolcuları indirdikten sonra uçağı havaya uçurmuştur . 

Bir politikacı olarak Ürdün'de ailesi ile beraber yaşamaktadır ..



- Mother Jones : Amerikalıların Anne dediği bu kadın , 1800'lü yılların fenomen ismi idi . Aslında İrlanda'da doğmuş bir Öğretmendi . Gerçek adı Mary Harris tir . İşçi hareketleri militanlığına kendisine ait terzi dükkanı yandıktan sonra karar vermiştir . Ömrünü sendikalaşmaya adamıştır . Amerikan senatosunda Bütün kışkırtıcıların büyük annesi olarak ilan edildi . Bir çok defa tutuklandı ama doksanlı yaşlarına kadar mücadele vermekten geri durmadı ..



Sosyal medya hesaplarım 

Yorumlar