Amak-ı Hayal ; Türk Edebiyatı'nın En Önemli Kurgu Kitaplarından Birisi

                 


                                        HAYALİN DERİNLİKLERİNDE 
                                           YOLCULUK YAPMAYA HAZIR  MISINIZ?




AMAK-I HAYAL KİTABI
- A'mak - ı Hayal -




FİLİBELİ AHMET HİLMİ KİMDİR ?


      T ürk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden sayılan Şehbenderzade Filibeli Ahmet Hilmi Bey 1865 yılında  Bugün  Bulgaristan'ın Filibe şehrinde dünyaya gelmiştir ..




Filibeli Ahmet Hilmi Bey
- Filibeli Ahmet Hilmi Bey - 




O dönemin bir çok çocuğu gibi o da ilk eğitimini ilin müftüsünden aldı. İlk önce ailesi ile İzmir'e , ardından İstanbul'a gelerek belki de hayatının dönüm noktasını belirledi. Dönemin ünlü okulu Mekteb-i Sultani'ye ( Galatasaray Lisesi ) girerek orada eğitimine devam etti..



Eğitim hayatını başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra 1890 yılında memur olarak çalışmaya başladı. Önce memuriyeti sebebiyle Lübnan'a oradan da siyasi karışıklıklar sebebi ile Mısıra gitmek durumunda kaldı. Yine Mısır'da Çaylak adlı bir mizah gazetesi çıkardı. Dönemin alamet-i farikası olarak Fizan'a sürgün edildi..


Hayatın bir cilvesi ile burada Tasavvuf ilmine merak saldı ve Arusi Tarikatına girdi . İkinci Meşrutiyet'in ilanı ile beraber tekrar İstanbul'a döndü ve gazetecilik yapmaya devam etti . Ayrıca dönemin ünlü gazetelerinde yazılar yazmaya başladı . ( Tasvir-i Efkar , İkdam ) ..


Dönemin bir çok aydını gibi o da İkinci Abdülhamit aleyhine yazılar yazdı . Ancak ileri ki dönemlerde İttihat ve Terakki Partisini de sert bir biçimde eleştirdi. Bununla da kalmayarak Siyonizm ve Masonluk ile mücadele konusunda öncü isim olmuştur . Hem İttihatçılarla hem de İtilafçılarla kavgalı olduğu için çok fazla ön plana çıkamadı ve gazeteleri batmıştır ..


Hayatı kadar ölümü de enteresan olmuştur Ahmet Hilmi Bey'in . 1914 Yılında zehirlenerek vefat etmiştir. Kimi çevreler tarafından Masonların bu işte bir parmağı olduğu söylense de ölüm raporuna 
'' Bakır Zehirlenmesi '' yazılmıştır ..


En önemli eserleri ; Senusiler ve Abdülhamid , Müslümanlar Uyanın 




A'MAK - I HAYAL 


      Öncelikle şunu belirtmeliyim Amak-ı Hayal , Hayalin derinlikleri anlamına gelmektedir . 2016 yılından beri tuttuğum alınacak kitaplar listemde her zaman üst sıralarda yer alan bu kitap , bir şans eseri Pandemi'nin başlangıç döneminde bir süper markette cep boy olarak karşıma çıktı . Dekolog Yayınları tarafından basılmış olan bu kitap , 255 sayfa ve 1. Baskısı Ağustos 2020 tarihinde yapılmış ..
( Normalde süper marketten kitap almam ancak bu kitabı gerçekten merak ettiğim için aldım . ) 







Daha önce okuduğum yorumlardan kitabın dolu dolu olduğuna zaten emin olarak okumaya başladım . Konusu ise bir hayli ilginç ;

''  Dindar bir genç olan Raci kitabımızın baş karakteri . Bir çok kitap okuyarak ilimler öğrenir . Ama bir türlü aradığı huzuru ve mutluluğu bulamaz . Bir gün mezarlıkta yaşayan Aynalı Baba isminde bir veli ile karşılaşır ..

Aynalı Babanın rehberliğinde dokuz gün boyunca onun yanına gelerek ve hakikati kavramaya çalışarak 9 çeşit boyuttan geçer . İlerleyen sayfalarda Manisa Tımarhanesine düşmüş olan Raci ile yakın arkadaşı Sami'nin mektuplaşmalarını görürüz .. ''


1910 yılında yazılmış olan bu kitap için Ahmet Hilmi Bey bizzat şöyle demektedir ; Bu kitabı hakikati bulma düşüncesi ile dost olan vicdanlar ve sonuca ulaştıran araştırmaları seven insanlar zevkle okuyabilir ..

Sizde sevdiğiniz kitapları ve karakterleri yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz ..
İNSTAGRAM : Erdemir_Oğuzhan 

Yorumlar