Oktay Sinanoğlu ; Türkçe'nin Yılmaz Bekçisi

     ESERLERİ İLE GÜNÜMÜZE IŞIK
     TUTAN YAZAR OKTAY SİNANOĞLU  KİMDİR ?




En genç Profesör Oktay Sinanoğlu
- En genç profesör Oktay Sinanoğlu -



OKTAY SİNANOĞLU KİMDİR ?

        T ürkiye'nin yetiştirdiği en genç Profesör olması itibari ile son derece saygı duyduğum , geniş açılı fikirleri ile de Türkiye'nin geleceğine ışık tutmuş bir aydındı ..


Kendisi 1935 yılında İtalya'da dünyaya gelen yazar , Matematik , Biyofizik ve Biyokimya alanlarında çalışmıştır . Daha çok '' Türkçe '' üzerine yoğunlaşmış ve siyasi polemiklerden uzak kalmayı tercih etmiştir ..

Özellikle yazdığı kitaplarda Türkçenin yozlaştığına ve Misyoner okullarının Türkiye'yi bölmek için kendisinin '' Anglomanlıca '' dediği dili türettiklerine fazlasıyla vurgu yapmaktadır . 

Babası Haşim Sinanoğlu  İtalya'da başkonsolos idi . 1939 yılında 2.Dünya Savaşı'nın başlaması sonucunda Türkiye'ye kesin dönüş yaptılar . Kitaplarında da değindiği gibi Ankara'da Yenişehir Lisesi'nde öğrenimini birincilik ile tamamladı ..


Oktay Sinanoğlu
- Oktay Sinanoğlu'nun Gençliği -


     1953 yılında burslu gittiği Amerika'da gördükleri karşısında etkilenen yazar burada bir çok üniversitede eğitimini tamamladı ve Yale Üniversitesi öğrencilerinden Paula Armburuster ile evlendi. Ne var ki bu evliliği fazla uzun sürmedi ve daha sonra ikinci eşi Dilek Sinanoğlu ile evlendi ..


Akademik kariyerinde yurt dışında Yale Üniversitesi , Kaliforniya Üniversitesi , Harvard Üniversitesi'nde ( Ki kendisi Üniversite tabiri yerine ''Evrenkent '' tabirini uygun görüyordu ) eğitimini tamamlayan Sinanoğlu , Türkiye'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesinde profesör olarak hizmet verdi ..






En önemli eserleri ; Bye Bye Türkçe , Göçmen Hamamı , İlerisi için , Türkçe giderse Türkiye gider , Ne Yapmalı ? , Büyük Uyanış'tır. 



- BYE BYE TÜRKÇE KİTAP İNCELEMESİ -


    İlk okuduğum Oktay Sinanoğlu kitabı '' Bye Bye Türkçe '' dil konusunda benim gibi hassas olan herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap ..

Kitap hakkında konuşmak gerekirse , yazarın kendine ait yayınevi olan '' Bilim+Gönül '' yayınlarından 2000 yılında çıkmıştır. 300.000 'in üzerinde basılmış ve tükenmiştir . Kitabın hemen başında sizi Oktay Sinanoğlu'nun şu dizleri karşılar ; '' Akla ne işle uğraşacağını gönül öğretir , gönül gelişmezse Akıl kötülüklerle uğraşır . Onun için düsturumuz Bilim + Gönül ' dür . '' 


Hemen arka sayfasında kitabın bir çok yerinde vurgu yaptığı gibi Atatürk'ün dil hakkındaki şu sözleri yer alır ; '' Ülkesinin yüksek istiklalini korumasını bilen Türk Milleti , dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır . '' Ardından hem eğitim ile ilgili hem de bilim ile ilgili bir çok önerisi ve düşüncelerini tek tek sıralıyor Sinanoğlu ..


İlerleyen sayfalarında bizlere bir çok kelimenin Türkçesi dururken neden İngilizcesini kullandığımızı acı bir şekilde vurguluyor . İşte bu kelimelerden bazıları ; Ambulans ( Cankurtaran ) , Parlamento ( Meclis ) , Mobil ( Gezgin ) , Politika ( Siyaset ) , Enternasyonel ( Uluslararası ) , Transfer ( Aktarma ) , Market ( Bakkal ) , Komünikasyon ( İletişim ) , Ekonomi ( İktisat ) , illegal ( Yasadışı )  

NOT : Parantez içinde kullandığım kelimeler Türkçe kelimelerdir .









Türkiye'nin bu en genç Profesörü 19 Nisan 2015 tarihinde Amerika'da vefat etmiştir . Türkçeye olan katkıları ve çalışmaları ilelebet muhafaza edilecektir ..



Facebook : Erdemir_Oğuzhan

İnstagram : Erdemir_Oğuzhan 

Yorumlar

Yorum Gönder

Görüşleriniz Bizim için önemlidir . Lütfen Paylaşın ..