Alfred Bernard Nobel Kimdir?




ALFRED BERNARD NOBEL KİMDİR?






Merhabalar 😀

Tarihte bugün ne olmuştu önemli ne vardı bizim hep merak ettiğimiz konulardan olmuştur eminim. Milyarlarca farklı hayat içerisinden farklılık gösteren kimdi? 

Çabalayıp ön plana çıkanların azminin bize biraz olsun umut ve  ilham vermesi temennisiyle ...





Alfred Nobel kimdir ?





NOBEL'İN HAYATI




Alfred  Bernard Nobel 21 Ekim 1833'te İsveç/ Stockholm'de Andirette ve Immanuel'in üçüncü çocukları olarak dünyaya geldi. Annesi varlıklı bir aileden olup, babası ise mühendisti fakat Albert dünyaya geldiğinde babası iflas etmişti .

1837'de Finlandiya, 1842 yılında Sankt-peterburg'a taşındılar. Babası bir atölye açar annesi ise bakkal dükkanı işletir. Babası büyük bir başarı elde ederek Ruslar için silah üretmeye başlar. 

Alfred özel öğretmenlerin eğitiminden geçer. Dil edebiyatı ve doğa bilimine odaklanır. 17 yaşına geldiğinde beş dili akıcı bir şekilde konuşur. Bunlar; İsveççe, Rusça, Fransızca, İngilizce ve Almancadır.  Babası her ne kadar mühendis olmasını istese de Alfred Bernard Nobel şiir ve İngiliz edebiyatına ilgi duymaktadır. 

Nihayetinde kimya mühendisliği okuması için yurt dışına gönderilir. İki yıl boyunca ABD, Fransa, Almanya, İsveç'te bulunur. Paris'te ünlü kimyager T.J.Pelouze ile çalışır. Ayrıca nitrogliserini bulan İtalyan kimyager Ascanio Sobrero ile tanışır.

1863'te ailesi yanlarına dönmesini ister. Nitrogliserin üzerine çalışmalara devam etmek ister fakat babasının işleri hiçte iyi gitmemektedir. Kırım savaşı nihayete erince Rus orudusu Nobel'in işletmesinden silah almayı keser ve yine iflas eder. Baba Nobel Alfred ve Emil ile birlikte Stockholm'e döner. 

Alfred 1863 itibariyle çalışmalarına devam eder. 1864'te bir patlama olur. Küçük kardeşi Emil ve üç kişi daha hayatını kaybeder. Alfred'e şehir içinde deney yapması yasaklanır. Bunun üzerine Malaren  Gölü yakınlarında çalışmalarına devam eder. 1865'te ilk fabrikasını kurar ve kısa bir süre sonra ikinci fabrikasını açar. Bunun hemen sonrasında ise dinamit barutunu buldu. 1877'de Balistit adını verdiği bir barut tasarladı.

1879'da Paris civarında Servan'da çalışmalarına devem ederken dumansız barutu (itici barut) buldu.Bir kaç yıl sonra kordit patlayıcısı yüzünden İngiliz hükümeti aleyhine dava açtı ve kaybetti. Daha sonra aleyhine yapılan kampanyalar sonucunda Paris'i terk ederek İtalya'nın San Romeo şehrine yerleşti.

1896'da beyin kanaması sonucu vefat etti.

Buluşları yıkım getirdiği için hep pişmanlık duyduğu söylenmiştir. Öldüğünde gazeteler  ''Ölüm taciri öldü''  manşetini atmıştır.

Vasiyetinde mirasının Nobel ödüllerinin enstitüleştirilmesi için kullanılmasını istemiştir. Bu ödüller fizik, kimya, tıp, fizyoloji, edebiyat ve barışa hizmet olmak üzerine verilecekti. Bu vasiyeti çok tartışma yarattı. 

Daha sonra 1900 yılında İsveç hükümetinin Nobel Vakfı kurmasıyla birlikte, ödüller düzenli olarak verilmeye başlandı.

1968'de İsveç bankası Alfred Bernard Nobel anısına ekonomi ödülü vermeyi kararlaştırdı. Ödül ilk kez 1969'da verildi. Nobelyum onun anısına bu isimle anılır.

Nobel ödülleri her sene Alfred Bernard Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta verilir.















Yorumlar