Stefan Zweig ; İntihar Etmesinin Ardından Kıymeti Bilinen Yazar



 STEFAN ZWEİG ; İNTİHAR ETMESİNİN ARDINDAN KIYMETİ BİLİNEN YAZAR 




Daktilo
- Eski daktilo - 

 


STEFAN ZWEİG KİMDİR ? 


Ö ncelikle yazarımızın hayatı hakkında kısa bir özet geçmek gerekirse 1881 Yılında Viyana'da doğan yazar , kültürlü ve varlıklı bir ailenin ikinci oğlu olarak dünyaya geldi . Küçük yaştan itibaren bir çok dil öğrenmeye başladı . Bunlar ; İngilizce , Yunanca , Latince , İtalyanca ve Fransızca idi ..

Özellikle Alman ve Avusturyalı şairlerden etkilenerek şiire ilgi duymaya çok küçük yaştan itibaren başladı ..

Asıl hikayesi ise 1907 yılında başladı .. 

Seylan , Kalküta ve Kuzey  Hindistan'ı , 1911 yılında ise New York , Küba , Panama ve Porto Riko'yu gezdi .. 




Hindistan
- Bir Hindu - 


Birinci Dünya Savaşının başladığı tarihlerde bir çok Avrupa ülkesini gezdi . Önceleri savaşı destekliyordu . Ancak bir çok insan gibi savaşın gerçek yüzü ile cephede karşılaştı ve ona karşı çıktı ..

1916 yılında Babil Kulesi , 1918 yılında ise Zorlama adını verdiği yazılar yazarak savaşın karşısında olduğunu göstermiş oldu . Bu dönemde ayrı bir de oyun yazdı . ( Jeremiah

Savaşın bitmesinin ardından Avusturya'ya yerleşen yazar , 1920 yılında ilk eşi olacak olan Friderike Maria Burger ile evlendi ..

1928 yılında Tolstoy'un yüzüncü doğum günü sebebiyle Sovyetler Birliği'ne gitti. İlerleyen yıllarda Nasyonal Sosyalizmin iktidara gelmesi ve baskıların artması sonucunda ( Çünkü kendisi Yahudi asıllı idi .) Avusturya artık onun ve bir çok aydın için yaşanmaz bir yer haline gelmişti ..


Daha da baskının artması , kitap yakmalar ve evinin bir gece basılması sonucunda ailesini bile yanına alamadan ülkeden kaçmak durumunda kaldı . İlk durağı olan İngiltere'yi çok fazla sevemedi ..





Stefan Zweig ve eşi
- Stefan Zweig ikinci eşi Charlotte E. Altmann ile yan yana -





Ardından çok seveceği birlikte ölüme gideceği kadın olan
Charlotte Altmann ile evlenip Portekiz'e gitti . Burada yakın arkadaşına yazdığı bir mektup durumunu gayet iyi açıklıyor ; 


'' Bir nefretin çift taraflı ağırlığı ile yere serilmiş durumdayım , Savaşa neden olan Almanya'ya duyduğum nefret ve savaşın galibi olan Avusturya'daki Yahudilere duyduğum nefret benim gibi insanları yok edecek . Yaşamak için birazcık hava bile bırakmayacaklar . Peki , nereye kaçmalı ? Dünya bize kapılarını kapatacak , bense yabancı ve düşman olarak hor görüleceğim bir devletin tutsaklığında yaşamayı istemiyorum . ''


Ardından eşi ile beraber önce New York ardından neredeyse tüm Güney Amerika'yı dolaştı . En sonunda Brezilya'da karar kıldıklarında o ünlü eserini burada ve öleceği yıl yazacağını kim muhtemelen kendisi de bilmiyordu ..








Satranç adlı kitabında yazar , bir yolcu gemisinde seyahat eden zengin bir adam ile bir satranç şampiyonunun hikayesini anlatmakta . Ücret karşılığında oyun oynamaya başlıyorlar . Ancak asıl sürpriz bu oyuna devamlı müdahale eden Avusturyalı bir doktor ..

Benim tahlilime göre Zweig , Avusturya'da yaşadığı zor zamanları , Gestapo'yu ve görüp duyduklarını bu kitapta işlemiş . Kesinlikle okunması gereken kitaplar arasında ..


YAZARIN DİĞER KİTAPLARINDAN ÖZELLİKLE ;
 Amok Koşucusu ve Olağanüstü Bir Gece mutlaka ilginizi 
çekecektir .

Yorumlar