Yazar Ayn Rand ; Objektivizm Nedir ?

 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNE ÖZEL BUGÜNKÜ YAZIMIZDA MİNARŞİZM, LİBERTERYANİZM VE OBJEKTİVİZM GİBİ AKIMLARIN ÖNEMLİ TEMSİLCİSİ OLAN RUS YAZAR AYN RAND VE ONUN KİTAPLARINDAN BAHSEDECEĞİZ .. 




Renkli Adam





YAZAR AYN RAND 


R usya'da 1905 yılında doğan yazarın gerçek adı Alisa Zinovyevna Rosenbaum'dur . Ailesi aslen Yahudi kökenlidir . Ancak dine karşı soğuktur. Özellikle yazdığı Yaşamak İstiyorum ve Hayatın Kaynağı kitapları ile çok tanınan yazarlar arasında yerini aldı ..






Yazarın en büyük talihsizliği ( Yada Rusya'nın böyle bir yazarı elinden kaçırmış olmasına talihsizlik demek daha doğru olur . ) Çocukluğu ve genç kızlığı döneminde Rusya'nın savaşta ve baskıcı bir toplum olmasıdır. Bundan dolayı Bolşevik Devrimi sırasında ailesi ile birlikte Kırıma kaçmıştır . Ayrıca Bolşevizm'e duyduğu öfke sebebiyle adını Ayn Rand olarak değiştirmiştir ..


Bu ihtilalin ardından ülkesine geri dönen yazar Üniversite'de Felsefe ve Tarih bölümünü okumaya başlar . 1926 yılında hayatını değiştirecek ziyareti gerçekleştirir . Akrabalarını ziyaret etmek amacıyla Amerika'ya gider ..


Burada zamanın en özgürlükçü ve bireyci toplumu ile karşılaşan Ayn büyülenir . Buradan ayrılmak istemez ve evlenerek Amerika'ya yerleşir ..







Bir dönem senaryolarla da uğraşan yazar , ardından ilk kitabını 1936 yılında '' Yaşamak İstiyorum '' adı ile yazar . Ardından '' Ego '' adlı kitabını yazar . Beni de en çok etkileyen kitabını 1943 yılında '' Hayatın Kaynağı '' ismi ile kaleme alır ..






HAYATIN KAYNAĞI KİTABI 👀


Baştan söylemeliyim . Yazar bu kitabını eşine adamıştır . Şimdi geçelim kitabın konusuna ;  Kendi felsefesini ( Objektivizm ) kitabına bire bir şekilde yansıtan yazar , bu kitabında 5 karakter üzerinde hikayeyi şekillendirir . Baş kahramanımız Howard adında bir mimar . Aynı okulda okuduğu Peter adında bir başka kahramanımız var ..

Peter mezun oluyor . Howard ise okulu bırakıyor .  Ailesi de olmayan Howard , arkadaşının evinde kiracı olarak yaşamaya başlar ..

Okuldan ayrılmasının asıl sebebi , arkadaşı Peter gibi standart ve '' ideal '' bir insan olmayıp , kendi düşüncelerinin peşinden gitmesi diyebiliriz . Zaten hayattaki en büyük ayrımlardan biri de bu değil mi ? 



NOT 


Bu kitap her ne kadar akıcı olsa da yaklaşık 1000 sayfadan oluşmakta . Yani yeni kitaba başlayacak birisi için zor gelebilir. ( Tıpkı James Joyce ve Oğuz Atay ile okumaya başlamayı düşünenler gibi ) ayrıca Plato şirketi ile bir anlaşmazlık yaşandığı için bulunması zor bir kitap . Sahaflarda ise 200 - 300 tl gibi yüksek rakamlarla karşılaşabilirsiniz . 

Yorumlar